Στην Αγία Παρασκευή έχουν σηματοδοτηθεί τρία ορειβατικά μονοπάτια: το Κ1, το Κ2 και το Κ3. Η επιλογή έγινε με κριτήρια την αισθητική ομορφιά του τοπίου αλλά ταυτόχρονα καλύπτουν μεγάλες περιοχές των βουνών που περιβάλλουν το χωριό κι έτσι ο περιπατητής έχει τη δυνατότητα να απολαύσει με ασφάλεια κάθε διαδρομή και να γνωρίσει τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας.

Μονοπάτι Κ1

Το μονοπάτι Κ1 σημειώνεται στον χάρτη με κόκκινη γραμμή και είναι σηματοδοτημένο με κόκκινες πινακίδες.
Η διαδρομή είναι: Αγία Παρασκευή (πλατεία) - Γεφύρι Πλάκας - Βρύση Μηλιάς - Ράχη Μεγαγιάννη - Βρύση Μεγαγιάννης - Γεφύρι Πλάκας - Αγία Παρασκευή.
Η διαδρομή από το γεφύρι της Πλάκας μέχρι τη ράχη Μεγαγιάννη αποτελείται από πυκνή βλάστηση μαύρης πεύκης. Από τη ράχη Μεγαγιάννη μέχρι το γεφύρι της Πλάκας είναι λιβάδια. Η διαδρομή είναι περίπου 9,2 χμ και θα την διανύσετε σε 2.30 ώρες κατά προσέγγιση.
Θα συναντήσετε πόσιμο νερό με τη βοήθεια σχετικής σήμανσης.

Μονοπάτι Κ2

Το μονοπάτι Κ2 σημειώνεται στον χάρτη με κίτρινη γραμμή και είναι σηματοδοτημένο με κίτρινες πινακίδες.
Θα ξεκινήσετε από τη νεροτριβή, 2 χμ. έξω από την Αγία Παρασκευή στο δρόμο προς Φούρκα. Αφού περάσετε το ξύλινο γεφύρι, θα ανηφορίσετε αμέσως δεξιά παράλληλα με την κοίτη του Βαθύλακκου. Ακολουθείτε τις κίτρινες πινακίδες σε μια πορεία περίπου 4 ωρών. Όταν φτάσετε στην κορυφογραμμή, θα συναντήσετε το μονοπάτι που έρχεται από τη Σαμαρίνα. Στρίβετε δεξιά για την Δρακόλιμνη του Σμόλικα.
Στην πορεία  θα συναντήσετε πόσιμο νερό με τη βοήθεια σχετικής σήμανσης.

Μονοπάτι Κ3

Το μονοπάτι Κ3 σημειώνεται στον χάρτη με πορτοκαλή  γραμμή και είναι σηματοδοτημένο με πορτοκαλί πινακίδες. Ξεκινάει από την Αγία Παρασκευή,  από το εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου και μετά από το γεφυράκι του Κερασοβίτικου ποταμού κατευθύνεται βόρεια του χωριού. Το μονοπάτι Κ3 μέχρι την τοποθεσία Ντουραλή, διάρκειας 3 ωρών περίπου, ταυτίζεται με το εθνικό μονοπάτι Ο3 που οδηγεί στο χωριό Δροσοπηγή. Μετά κατευθύνεται αριστερά. Μετά από πορεία 3 ωρών ακόμη επιστρέφετε στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Στο μονοπάτι Κ3 θα συναντήσετε τα εξωκκλήσια του Αγίου Θεοδοσίου και κοντά στο χωριό την Αγία Τριάδα.
Πόσιμο νερό υπάρχει σε αρκετά σημεία και θα το βρείτε εύκολα με τη βοήθεια σχετικής σήμανσης.

Όλα τα τοπικά μονοπάτια χαρακτηρίζονται από μέτριο βαθμό δυσκολίας.

Το εθνικό ορειβατικό μονοπάτι Ο3

Το μονοπάτι Ο3 συνδέει τα Γιάννενα με το Γράμμο. Ξεκινάει από τη βόρεια πλευρά της λίμνης των Ιωαννίνων  και αφού διασχίσει το βουνό Μιτσικέλι, περνάει από τα Ζαγοροχώρια Κήποι, Βίτσα, Μονοδέντρι, διασχίζει το φαράγγι του Βίκου,  ανεβαίνει στο Πάπιγκο, διασχίζει το βουνό Τύμφη, περνάει από τα χωριό Βρυσοχώρι και Πάδες, διασχίζει το Σμόλικα και από το χωριό Αγία Παρασκευή περνάει το Σαραντάπορο και καταλήγει στο Γράμμο όπου ανταμώνει το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6. (Τα στοιχεία είναι από φυλλάδιο των Εκδόσεων ΑΝΑΒΑΣΗ)
Από την Αγία Παρασκευή αρχίζει η ανάβαση για την κορυφή του Σμόλικα. Μετά από 4 ώρες πορεία φτάνουμε στη Δρακόλιμνη και στη συνέχεια μετά από 1 ώρα πεζοπορία φθάνουμε στη κορυφή Σμόλικας (Σημείο) υψ. 2637 μ. Επιστροφή από την ίδια διαδρομή.
Η πορεία του μονοπατιού Ο3 από την Αγία Παρασκευή μέχρι το χωριό Δροσοπηγή έχει σηματοδοτηθεί με πινακίδες τετράγωνες με κόκκινο ρόμβο σε λευκό φόντο όπως όλο το μονοπάτι Ο3 με τη βοήθεια του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων (2014) και της Αδελφότητας του χωριού.
Στον χάρτη το μονοπάτι Ο3 είναι χαραγμένο με μπλε γραμμή. Έχει καταγραφεί σε GPS και θα το βρείτε στη διεύθυνση www.kerasovo.gr/Μονοπάτια.
Η διάρκεια της πορείας από την Αγία Παρασκευή μέχρι την Δροσοπηγή είναι 4 ώρες περίπου.
Θα συναντήσετε πόσιμο νερό με τη βοήθεια σχετικής σήμανσης.
Η διαδρομή είναι μέτριας δυσκολίας.