Η Αγία Παρασκευή είναι από τα χωριά της περιοχής που, με τη βοήθεια των πολιτιστικών συλλόγων του, κρατούν ζωντανά τα πανηγύρια στις μεγάλες γιορτές του έτους. Το εντυπωσιακό στις εκδηλώσεις αυτές είναι ότι διατηρούν την ηπειρωτική παράδοση καθώς αναβιώνουν πανάρχαια έθιμα.
Το διήμερο 25 και 26 Ιουλίου γιορτάζεται η πολιούχος του χωριού Αγία Παρασκευή. Το πανηγύρι αρχίζει αμέσως μετά τη λήξη της λειτουργίας στο όμορφο εξωκκλήσι της Αγίας. Χωριανοί κερνάνε μεζέδες και τσίπουρο τους προσκυνητές.
Το απόγευμα το πανηγύρι μεταφέρεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Εκεί, κάτω από τα γιγάντια κλαδιά του αιωνόβιου πλάτανου, χορεύουν παιδιά με παραδοσιακές φορεσιές από τα χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων του χωριού. Κάθε φορά φιλοξενούνται και χορευτικά από άλλες περιοχές της χώρας μας.
Όλα αυτά, μαζί με τη συμμετοχή συγχωριανών και φίλων που φιλοξενούνται τις μέρες αυτές, κάνουν το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής το ωραιότερο στην περιοχή.
Την περίοδο αυτή το χωριό έχει τους περισσότερους κατοίκους, γύρω στους 1.500, και οι φορείς του χωριού διοργανώνουν ένα σύνολο από πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον τίτλο ‘ΚΕΡΑΣΟΒΙΤΙΚΑ’. Γίνονται αγώνες τάβλι και δηλωτής στα καφενεία, διαγωνισμός παραδοσιακής πίτας από τις νοικοκυρές του χωριού, τουρνουά πινγκ πονγκ και σκάκι στο πολιτιστικό στέκι της νεολαίας, διαγωνισμός ζωγραφικής και θεατρικές παραστάσεις στην αίθουσα συνελεύσεων του σχολείου. Διοργανώνονται αγώνες μπάσκετ και ποδόσφαιρο 5χ5. Γίνονται ορειβατικές αναβάσεις στο Σμόλικα και τα βράδια διοργανώνονται μουσικές βραδιές με δημοτική ή λαϊκή μουσική.
Τα Χριστούγεννα θα βρείτε συνήθως χιόνια χωρίς όμως να κλείνουν οι δρόμοι καθώς η Νομαρχία Ιωαννίνων έχει στο χωριό μόνιμα εκχιονιστικό μηχάνημα. Εδώ το ορεινό τοπίο του χωριού δείχνει όλο το μεγαλείο του.
Ο Ξενώνας με τα ανακαινισμένα δωμάτια και το ζεστό περιβάλλον καθώς και η άψογη εξυπηρέτηση του ιδιοκτήτη είναι πάντα στη διάθεσή σας. Τα καφενεία με το παλιό παραδοσιακό τους στυλ θα σας κάνουν να νιώσετε τη φιλοξενία των κατοίκων.
Το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας στο χωριό οι μόνιμοι κάτοικοι μαζί με τους επισκέπτες από τα αστικά κέντρα αναβιώνουν τα έθιμα της Αποκριάς. Ανάβουν μεγάλη φωτιά στην πλατεία και μασκαρεμένοι χορεύουν γύρω απ’ αυτή.
Μετά το φαγητό γίνεται το έθιμο του ‘χάσκα’. Δένουν ένα βραστό αυγό και το κρεμούν από μια ρόκα γνεσίματος με μια κλωστή. Όποιος από την παρέα καταφέρει να το πιάσει μόνο με το στόμα, έχοντας τα χέρια στην πλάτη, είναι ο νικητής.
Τη Μεγάλη Εβδομάδα συγκεντρώνονται πολλοί κάτοικοι στο χωριό για να συμμετάσχουν στο θείο δράμα καθώς η ατμόσφαιρα του χωριού είναι η πλέον κατάλληλη γι’ αυτό. Γίνονται οι αναγκαίες προετοιμασίες για το στολισμό του Επιτάφιου με λουλούδια της εποχής.
Την Κυριακή του Πάσχα πολλοί ψήνουν στις αυλές των σπιτιών και παντού ακούς παραδοσιακή μουσική. Το απόγευμα στην πλατεία του χωριού συγκεντρώνονται όλοι και χορεύουν με τη συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής. 29 Ιουνίου
Στις 29 Ιουνίου στο χωριό τιμάται κατ’ εξαίρεση ο Άγιος Θεοδόσιος και στο εξωκκλήσι του, το οποίο βρίσκεται σε μια καταπληκτική τοποθεσία, γίνεται μεγάλο γλέντι με πολλούς νέους ανθρώπους.