Έχει λεχθεί ότι με τον πολιτισμό το μέλλον γίνεται πιο ανθρώπινο, πιο αισιόδοξο, πιο ευτυχισμένο, γιατί το πιο όμορφο παιχνίδι είναι η ζωή. Γι’ αυτό και οι πρόγονοί μας Έλληνες - Κιρασοβίτες, αλλά και οι πατεράδες μας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους με έργα ευθύνης για τον πολιτισμό για να ζει και να αναπνέει η τέχνη σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.
Ο Γερμανός σοφός Σίλλερ έχει πει τούτο:
«Έλληνες είμαστε όλοι και οι νόμοι και τα γράμματά μας και η θρησκεία και η Τέχνη από την Ελλάδα προέρχεται ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ».
Αγράμματοι πρόγονοί μας υπήρχαν, όπως αρκετοί από τους γονείς μας. Μετά όμως από το 1950 δεν υπάρχουν πια, το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του χωριού μας έγινε υψηλό, όλοι είναι άριστοι τεχνίτες (μαστόροι) της πέτρας, οι παλιότερες γενιές και της νέας οικοδομικής τέχνης, που επάξια κατέχουν επίζηλες θέσεις, τόσο στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργείο Πολιτισμού - Αρχαιολογία), όσο και σαν γιατροί, δικηγόροι, καθηγητές, δάσκαλοι, επιχειρηματίες, παρουσιάζουν πρόοδο σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης.
Από το 1812 και μετά άρχισαν οι πρόγονοί μας να ασχολούνται και να μαθαίνουν συστηματικά την τέχνη του οικοδόμου-χτίστη πετρά. Πρώτοι διδάξαντες φαίνεται ότι ήσαν οι Ζουμπανιώτες-Πενταλοφιώτες της Κοζάνης. Πιο μπροστά οι πρόγονοί μας ασχολούνταν κυρίως με τη λίγη οικόσιτη κτηνοτροφία, τη γεωργία, του υλοτόμου πριονά, του κυρατζή-αγωγιάτη, του Σαμαρά, του Χατζή, του βοσκού, του μυλωνά, του βαγενά, του τυροκόμου, κ.ά.
Μετά τη χρονολογία αυτή, η στροφή προς την τέχνη του χτίστη οικοδόμου πήρε μεγάλες διαστάσεις, γιατί οι κάτοικοι του χωριού μας αυξήθηκαν και οι οικογένειες πολυπληθείς, δεν επαρκούσαν τα πατροπαράδοτα μέχρι τότε επαγγέλματα για την κάλυψη των αναγκών των οικογενειών των. Αυτό ισχυρίζονταν ο Παπαγιάννης, ο γενάρχης μας που είχε πέντε (5) γιους και στον καθένα έμαθε από μια τέχνη. Έτσι από τότε και κοντά σε άξιους δασκάλους (Ζουμπανιώτες), από την αρχαιότητά τους έμαθαν την τιμημένη και με πολύ ιδρώτα ποτισμένη τέχνη του πετρά χτίστη. Θα καταγράψουμε με τα έργα τους, τα οικοδομικά, όσο μπορούμε με σειρά χρονολογική, αυτά τα πανέμορφα στολίδια του χωριού μας.