Μεσοχώρι

 
   Το μεσοχώρι του χωριού μας είναι το μεγαλύτερο της επαρχίας μας. Στην πάνω πλατεία υπάρχει υπερονόβιος γεροπλάτανος, που φυτεύθηκε από τον Ζαμάνη το 1909; και σκιάζει την όλη πλατεία των 800 περίπου τετραγωνικών μέτρων. Η πλατεία αυτή πήρε τη σημερινή της μορφή επί προεδρίας του κοινοτικού συμβουλίου του Γιώργη Γαλάνη το 1978, μακαρίτη τώρα.
 
 
   Η δεύτερη πλατεία, συνέχεια της πρώτης, αλλά σε δεύτερο επίπεδο, είναι περίπου η μισή, 400 τετραγωνικά μέτρα. Πρώτα ήταν χωμάτινη, τώρα είναι πλακοστρωμένη (1999) με έξοδα των αδελφοτήτων Κιάτου Κορινθίας, Ιωαννίνων και του αγροτικού μας συνεταιρισμού. Η επίβλεψη ήταν της Αδελφότητας των Αθηνών.

   Το μνημείο ηρώων που υπάρχει εδώ, είναι έργο κοινοτικό του έτους 1956, επί προεδρίας Δ.Σ. Αριστείδη Εξάρχου. Είναι σε σχήμα ανώμαλου μωσαϊκού, αρίστη Κιρασοβίτικης οικοδομικής τέχνης. Πρωτομάστορας ήταν ο Χρήστος Ι. Γαλάνης, προ αυτών στην ίδια θέση ήταν επί τουρκοκρατίας το πρώτο δημοτικό σχολείο, διώροφο, ερείπιά του υπήρχαν μέχρι τη δεκαετία 1950.

   Έμπροσθεν αυτού, τοποθετήθηκε η μπρούντζινη προτομή της ΚΕΡΑΣΟΒΙΤΙΣΑΣ.ΜΑΝΝΑΣ, έργο του καλλιτέχνη κατασκευασθέν στην Αθήνα, το έτος 2000 με έξοδα της Αδελφότητας ΚΕΡΑΣΟΒΙΤΩΝ Αμερικής. Τα εγκαίνια έγιναν από το πρόεδρο της Αδελφότητας της Αμερικής Δημήτρη Απ. Γαλάνη, με την παρουσία του αγαπητού μας Δεσπότη Ανδρέα εν τη ακολουθία του. Επακολούθησε πανηγυρική εκδήλωση στο μεσοχώρι του χωριού μας από τους φορείς του χωριού μας, Αδελφότητες και Συνεταιρισμό Αγροτικό. Αξέχαστες αλησμόνητες πολιτιστικές εκδηλώσεις που τις παρακολούθησαν 1.000-1500 κάτοικοι και επισκέπτες.
 
   Εδώ στη δεύτερη πλατεία, υπάρχει ο ξενώνας των αδελφοτήτων του χωριού μας, και του αγροτικού μας συνεταιρισμού. Είναι το χτίσμα σύγχρονο και έχει σκοπό την εξυπηρέτηση, τόσο των κατοίκων σε καθημερινή βάση, όσο και των επισκεπτών. Έχει κλίνες 30-35. Στεγάζεται εδώ και το κοινοτικό ιατρείο και ο ΟΤΕ, επί ενοικίου αυτά, συν το μίνι σούπερ μάρκετ τροφών του συγχωριανού μας Βασίλη Σαμαρά, το οποίο εδόθη ως «αντιπαροχή» στην ενοριακή μας εκκλησία, επειδή το οικόπεδο ήταν ιδιοκτησία της. Η ανέγερση έγινε τα χρόνια 1981-83, σε σχέδια της οικογένειας, προσφερθέντα δωρεά του Άγγελου και Άννας Βαϊλα. Συνέβαλαν στην ανέγερσή του και εξοπλισμό όλες οι Αδελφότητες του χωριού μας, ο αγροτικός συνεταιρισμός οι Κερασοβίτες και φίλοι του χωριού μας με οικονομική βοήθεια αλλά και προαιρετική εργασία. Τα χρόνια 1999-2005 απέκτησε σιδερένια κάγκελα, καλοριφέρ αυτόματο, ανακαίνιση της αίθουσας, των μαγαζιών και προαύλιο στέγη. Χρήζει όμως γενικής επισκευής και νέου εξοπλισμού, που είναι έργο όλων των φορέων του χωριού μας και όλων των απανταχού Κερασοβιτών. Είναι και πρέπει να παραμείνει το στόλισμα, το καμάρι του χωριού μας. Είναι έργο ομαδικό-συλλογικό της αγάπης όλων μας για το αγαπημένο μας χωριό.

Το τέως κοινοτικό κατάστημα

 
 
     Αυτό βρίσκεται δίπλα από τον ξενώνα μας. Είναι χτίσμα της δεκαετίας του 1950. Είναι τριώροφο κτίσμα, πετρόχτιστο σε σήμα ανώμαλου μωσαϊκού, από άσπρη πέτρα, βγαλμένη από λατομείο της τζιρέντζας, εργολάβος ήταν κάποιος Μουτσόπουλος από Κόνιτσα ή Αμάραντο. Πρωτομάστορας ο Ανδρέας Σαμαράς και μάστορες οι Γιώργος Χρ. Κοταδήμος Αριστ. Παπανικολάου κ.ά. Υπόγειο είναι αποθήκες, στο πρώτο όροφο στεγάζονταν τα κοινοτικά γραφεία, μέχρι πρότινος, στον δεύτερο όροφο στεγάζονταν η ελληνική αστυνομία (σταθμός), τα ΕΛΤΑ. Τώρα είναι ορφανό από δαύτα. Μετά την υποχρεωτική- αναγκαστική-παραδοχή του νόμου «Καποδίστρια» που καταργήθηκε η αυτοτέλεια της κοινότητάς μας, και υπαγωγή της στο Δήμο Κόνιτσας, πιστεύουμε ότι στα κοινοτικά γραφεία, θα στεγαστεί η προβλεπομένη επιτροπή των τοπικών επιτροπών των Δημοτικών Διαμερισμάτων. Χρήζει όμως το όλο χτίσμα ανακαίνιση, συντήρηση, γενική φροντίδα. Έχει περιέλθει σε κακή κατάσταση. Ας γίνει η σχετική μέριμνα από τους νεοεκλεγέντες συγχωριανούς μας.