Ημερολόγιο

Παρασκευή
19
Ιανουαρίου
2018
Ανατ.: 08.40
Δύση: 18.30
Σελήνη
3 ημερών
Μακαρίου του Αιγυπτίου, Αρσενίου, Μάρκου
1827
Νίκη των Ελλήνων στο Δίστομο.
1941
Το υποβρύχιο "Πρωτεύς" βυθίζει στην Αδριατική το ιταλικό οπλιταγωγό "Σαρδηνία".
1952
Πανσπουδαστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Μητέρα Ελλάδα.

Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1935 με κύριο σκοπό τη διαχείριση και διασφάλιση των ιδιωτικών εκτάσεων του χωριού για το κοινό συμφέρον όλων των κατοίκων. Είναι από τους ελάχιστους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα.

Τα χρήματα που εισπράττονται από το συνεταιρισμό, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων κατανέμονται για: κοινωφελή έργα όπως - διαμόρφωση και συντήρηση χώρων - βοήθεια απόρων κατοίκων - βοήθεια πολιτιστικών συλλόγων κ.λπ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συνεταιρισμού αποτελούν οι συγχωριανοί μας

 

Πρόεδρος: Δημήτρης Ζήκας

Αντιπρόεδρος: Χρυσόστομος Γκούτσιος

Ταμίας: Θανάσης Κουκούμης

Μέλη: Δημήτρης Στρατσιάνης, Γιάννης Νταγκοβάνος

 

Καταστατικό Συνεταιρισμού

Μητρώο Συνεταίρων

(Κάντε κλικ στα παραπάνω links για να δείτε ή να κατεβάσετε τα σχετικά έγγραφα)

 

 

Τα έργα του Συνεταιρισμού την τριετία 2009 - 20011

Άλλα έργα του συνεταιρισμού :

 

 

 

Υδροηλεκτρικός Σταθμός: Με σύμφωνη γνώμη (αποφάσεις γενικών συνελεύσεων) και ενέργειες του συνεταιρισμού έγινε συμφωνία για την ίδρυση Υδροηλεκτρικού Σταθμού. Έγινε παραχώρηση σε γη από τους κατοίκους ώστε να γίνει το έργο. Από το έργο θα εισπράττεται τέλος υπέρ του συνεταιρισμού. Όλες οι συμφωνίες για την παραχώρηση προς όφελος του χωριού μας έγιναν με νομική βοήθεια από το νομικό σύμβουλο του συνεταιρισμού.

 

Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός κάνει χρήση των υδάτων του Κακόλακου. Οι συλλέκτες των υδάτων βρίσκονται στην περιοχή της γέφυρας Καραμούσι, ενώ η κύρια εγκατάσταση της γεννήτριας που απαιτείται για την παραγωγή του ρεύματος βρίσκεται στην Ποταμιά.

 

 

Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Αγίας Παρασκευής Κόνιτσας ξεκίνησε το 2005 και αποπερατώθηκε το 2007.Το κόστος του ανήλθε στα 4,6 εκατομμύρια ευρώ. Λειτουργεί με δύο τουρμπίνες. Η μία έχει ισχύ 1,8ΜW και η άλλη 0,7MW.Σε πλήρη ισχύ μπορεί να ηλεκτροδοτήσει 4000 νοικοκυριά περίπου.

 

 

 

 

 

Είναι μια ιδιωτική επένδυση και αποφέρει στο χωριό έσοδα της τάξης 25.000 ευρώ το χρόνο. Εκτός αυτού με το έργο αυτό η χώρα μας απαλλάσσεται από 7.000 τόνους διοξείδιο του άνθρακα ετησίως.

 

 

 

 

 

 

Νεροτριβή - Ντριστέλα: Έξω από το χωριό κοντά στη γέφυρα του κακόλακου και δίπλα στο δρόμο προς τη Φούρκα ο συνεταιρισμός κατασκεύασε ντριστέλα. Ελεύθερα οι κάτοικοι του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής μπορούν να πλένουν βελέντζες, βαριές κουβέρτες κ.λπ.

 

 

Ορειβατικό μονοπάτι: Εφαρμογή και διεκπεραίωση μελέτης της κοινότητας από το 1996 για την κατασκευή ορειβατικού μονοπατιού που οδηγεί στην κορυφή του όρους Σμόλικα. Το μονοπάτι ξεκινάει από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Στην αρχή του μονοπατιού υπάρχει γκαλντερίμι όπως το απαιτεί η παράδοση του χωριού.

 

 

 

Το μονοπάτι πάνω στο χάρτι

 

 

ΑναμεταδότεςΚατασκευάστηκε κτήριο δίπλα στο εκκλησάκι Άγιος Γεώργιος για την εγκατάσταση αναμεταδοτών. Με ενέργειες του Δ.Σ. του συνεταιρισμού τοποθετήθηκαν οι κάρτες δορυφορικής λήψης εννέα (9) καναλιών, ιδιωτικών και κρατικών. Εδώ πρέπει να θυμηθούμε ότι ο αναμεταδότης των καναλιών ήταν πολύ μακριά από το χωριό και σε κάθε βλάβη στο δίκτυο αναμετάδοσης ο χρόνος αποκατάστασης ήταν πολύ μεγάλος με συνέπεια οι κάτοικοι του χωριού να μην ενημερώνονται άμεσα για τα διεθνή και εγχώρια γεγονότα.

 

Κεραία της VODAFONE στο χωριό στην τοποθεσία Ανήλιο.

Κεραία Vodafone

Παιδική χαρά: Η παιδική χαρά βρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου. Το Δημοτικό σχολείο δεν λειτουργεί πλέον. Χρησιμοποιείται ως χώρος συνελεύσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

 

Πλατεία: Η διαμόρφωση της πλατείας του χωριού μας έγινε από το συνεταιρισμό καθώς και ο φωτισμός στο προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου.

 

Το καλντερίμι προς τον Άγιο Νικόλαο.

Ο καθαρισμός πλατιών, η συντήρηση του δικτύου νερού, η αποκομιδή σκουπιδιών αποτελεί σε καθημερινή βάση μέριμνα του συνεταιρισμού.