Ημερολόγιο

Τρίτη
17
Οκτωβρίου
2017
Ανατ.: 07.35
Δύση: 18.45
Σελήνη
26 ημερών
Ωσηέ προφήτου, Ανδρέου του εν Κρίσει
1797
Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο, με την οποία οι Ιόνιοι Νήσοι παραχωρήθηκαν στη Γαλλία.
1827
Ο Φαβιέρος αποβιβάζεται στην Χίο και την απελευθερώνει.
1863
Άφιξη του βασιλέως Γεωργίου στην Ελλάδα.

Τοπικά Παραδοσιακά Φαγητά
ΛΙΚΕΡ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ
 

Υλικά

1 κιλό βατόμουρα
3 κιλά τσίπουρο
1 ½ κιλά ζάχαρη
Πολύ λίγα γαρίφαλα και ένα μικρό ξύλο κανέλας.

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα βατόμουρα.
Τα βάζουμε σ’ ένα γυάλινο βάζο και ρίχνουμε
μέσα τη ζάχαρη, το τσίπουρο, την κανέλα
και το γαρίφαλο.
Το αφήνουμε σε σκιά να ζυμωθεί
για 40 ημέρες περίπου.
Στη συνέχεια το σουρώνουμε και
το βάζουμε σε όμορφα μπουκάλια για λικέρ.

Στην υγεία σας!

 
  
  
ΚΕΡΑΣΟΒΙΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ (ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ)
 

Υλικά
1 κιλό αλεύρι.
1 ½ κιλό κρέας (μοσχάρι, χοιρινό,
προβατίνα ή αρνί)
3 μεγάλα πράσα.
1 φλιτζάνι τσαγιού τραχανά γλυκό.
Αλάτι, πιπέρι κόκκινο, ρίγανη, λάδι.

Εκτέλεση

Διαλέγουμε το κρέας που θα
χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε να βάλουμε
και δυο κρέατα μαζί. Βάζουμε το κρέας να
βράσει με λίγο αλάτι και το νερό να σκεπάζει
το κρέας. Όταν βράσει, το αφήνουμε να
κρυώσει και στη συνέχεια το ψιλοκόβουμε.

Σ’ ένα τηγάνι ρίχνουμε ½ φλιτζάνι λάδι καιτα πράσα ψιλοκομμένα μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε δυο φλιτζάνια από το ζουμί του κρέατος και προσθέτουμε το αλάτι, μπόλικο πιπέρι και τη ρίγανη. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. Με τα ¾ από το αλεύρι ζυμώνουμε ζύμη μαλακιά και τη χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια. Ανοίγουμε 6 φύλλα και τα ψήνουμε στο φούρνο ένα-ένα.
Τα αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένα για να μην ξεραθούν.
Στη συνέχεια λαδώνουμε ένα ταψί σινί και ανοίγουμε φύλλο τοποθετώντας τα 3 μπαλάκια ζύμης το ένα πάνω στο άλλο με λίγο λάδι ανάμεσά τους. Προσέχουμε το κάτω φύλλο να γίνει μεγαλύτερο από το σινί. Όταν απλώσουμε το πρώτο φύλλο ρίχνουμε λίγο τραχανά, πασπαλίζουμε το ψιλοκομμένο κρέας και ρίχνουμε και λίγο ζουμί. Με τον ίδιο τρόπο στρώνουμε όλα τα φύλλα της βασιλόπιτας. Στο προτελευταίο φύλλο βάζουμε τα σημάδια που είναι: ο σταυρός στη μέση, το κλήμα, το στάχυ, το μαντρί, ο τσάρκος, η φούρκα, το κέντρι και το φλουρί. Στο τέλος ανοίγουμε και το τελευταίο φύλλο, το στρώνουμε και στρίβουμε τον κόθαρο. Ρίχνουμε λάδι και νερό και την βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί στους 200 βαθμούς.
 
  
  
ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ (ΧΑΝΤΡΕΣ) ΜΕ ΡΥΖΙ ΣΤΟ ΤΑΨΙ
 

Υλικά

½ φασόλια κόκκινα (χάντρες) ξερά

1 ξερό κρεμμύδι μέτριο

1 φλιτζάνι λάδι

1 πράσο μέτριο

1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι Καρολίνα

2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
ή 1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό ντομάτας

αλάτι, πιπέρι (μαύρο και κόκκινο),
ρίγανη, λίγα κλωναράκια μαϊντανό

 

Εκτέλεση

Βράζουμε τα φασόλια αφού πετάξουμε το πρώτο νερό, με λίγο λάδι και το κρεμμύδι.

Σ’ ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι, το πράσο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα. Όταν μαραθούν ρίχνουμε το κρεμμύδι αφού έχει βράσει και το πολτοποιούμε. Τα αφήνουμε να τσιγαριστεί λίγο με το πράσο και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλατοπίπερο, τον πελτέ αραιωμένο ή το χυμό ντομάτας και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Όταν τσιγαριστούν όλα τα υλικά, τα βάζουμε στο ταψί μαζί με τα φασόλια. Ρίχνουμε μισό λίτρο νερό και τα ψήνουμε στο φούρνο για 30-45 λεπτά περίπου.

Καλή σας όρεξη!

 
  
  
ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΞΥΝΟΙ 

Υλικά

½ του κιλού κιμά

2 κρεμμύδια ξερά μέτρια

1 πράσο

3 αυγά

4-5 σκελίδες σκόρδο

1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι

1 λεμόνι, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι,

1 φέτα ψωμί μπαγιάτικο,

1 κουταλιά της σούπας πελτέ

αλάτι, πιπέρι (μαύρο και κόκκινο), ρίγανη.

 Εκτέλεση

Στον κιμά ρίχνουμε το ένα κρεμμύδι, το πράσο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, το ένα αυγό, το ψωμί τριμμένο χωρίς την κόρα και χωρίς να το βρέξουμε. Τα ζυμώνουμε και πλάθουμε τα κεφτεδάκια. Στη συνέχεια τα τηγανίζουμε με το μισό λάδι.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το άλλο κρεμμύδι τριμμένο και το υπόλοιπο λάδι. Μαραίνουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε τους κεφτέδες μαζί με το λάδι τους αφού το σουρώσουμε. Προσθέτουμε τώρα τον πελτέ, το αλάτι, το πιπέρι και τα αφήνουμε λίγο να τσιγαριστούν.

Ρίχνουμε 1 ½ λίτρο νερό.

Βράζουμε το φαγητό για μια ώρα περίπου. Σ’ ένα μπολ φτιάχνουμε χυλό με το αλεύρι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο αφού το στουμπίσουμε.

Στο τέλος, αφού βράσει το φαγητό, ρίχνουμε το αυγολέμονο: Χτυπάμε σ’ ένα μπολ πρώτα τα ασπράδια και ύστερα τους κρόκους των αυγών. Στη συνέχεια ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Στο αυγολέμονό μας ρίχνουμε σιγά σιγά 2 κουτάλες από το ζωμό του φαγητού. Τα ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα. Η επιτυχία είναι να κόψει λίγο το αυγό.Η επιτυχία είναι να κόψει λίγο το αυγό.

Καλή σας όρεξη!


 
  
ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ
 

Υλικά

1 κιλό αλεύρι

1 λίτρο γάλα

5 αυγά

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

300 γραμμ. τυρί φέτα

1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

αλάτι και λίγο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα 750 γραμμ. αλεύρι , ανοίγουμε σ’ αυτό μια λακουβίτσα και μέσα ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό, 2 κουταλιές της σούπας λάδι και αλάτι.

Ζυμώνουμε καλά το μίγμα και όταν γίνει μια ζύμη που να πλάθεται καλά , την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Το υπόλοιπο αλεύρι θα το χρειαστούμε να αλευρώνουμε τα φύλλα όταν τα ανοίγουμε.

 

Γέμιση

Βράζουμε το γάλα και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Χτυπάμε σ’ ένα μπολ τα αυγά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αλάτι και λίγο πιπέρι. Τα ρίχνουμε όλα μαζί στο γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει κρέμα. Τώρα ρίχνουμε τη φέτα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια και τα ανοίγουμε φύλλο.

Λαδώνουμε ένα ταψί Νο 34 και στρώνουμε 4 φύλλα, ρίχνουμε την κρέμα και από πάνω βάζουμε τα άλλα 4 φύλλα. Κάθε φύλλο πριν το στρώσουμε το αλείφουμε με λάδι.

Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς για μια ώρα.

Αν θέλετε ανάμεσα στα φύλλα ρίχνετε τυρί.

Καλή σας όρεξη!

 
  
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΑΣΤΟΣ ΜΕ ΞΕΡΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ 
Υλικά

1 κιλό μπακαλιάρο παστό ξαρμυρισμένο

1 κιλό κρεμμύδια ξερά

Αλάτι, πιπέρι κόκκινο

Μαϊντανό, δυόσμο, πράσο

2-3 φύλλα δάφνης

2-3 σκελίδες σκόρδο

2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας ή από φρέσκες ντομάτες

1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο.

 

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, το πράσο ψιλοκομμένο, το μαϊντανό, το δυόσμο και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν λίγο.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες. Προσθέτουμε τον πελτέ, τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε να πάρουν μια καλή βράση.

Όταν τσιγαριστούν όλα μαζί, τα αδειάζουμε σε ένα ταψί και τοποθετούμε πάνω στα κρεμμύδια τον μπακαλιάρο. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και τα βάζουμε στο φούρνο. Όταν ο μπακαλιάρος πάρει χρώμα, τον γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά.

Αν χρειαστεί κι άλλο νερό, ρίχνουμε αλλά προσοχή, να είναι ζεστό.

Καλή σας όρεξη!

 
  
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΑΣΤΟΣ ΜΕ ΡΥΖΙ ΣΤΟ ΤΑΨΙ
 

Υλικά

1 κιλό μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο

½ του κιλού ρύζι Καρολίνα

1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι κόκκινο ή μαύρο

Μαϊντανό, δυόσμο, πράσο

1 κρεμμύδι ξερό

2-3 κουταλιές πελτέ ντομάτας
ή 2-3 φρέσκες ντομάτες.

 

Εκτέλεση

Σ’ ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι, το πράσο, το μαϊντανό, το δυόσμο ψιλοκομμένα και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για λίγο.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ, το αλάτι και το πιπέρι. Όταν όλα τα υλικά βράσουν για λίγο, προσθέτουμε το ρύζι και τα αφήνουμε να ξαναπάρουν άλλη μια βράση.

Όλα τα υλικά που έχουμε στο τηγάνι τα αδειάζουμε σε ένα ταψί και πάνω στο ρύζι τοποθετούμε τα κομμάτια από το μπακαλιάρο.

Ρίχνουμε 4 ποτήρια ζεστό νερό και το βάζουμε στο φούρνο για 45 λεπτά στους 200.βαθμούς.

Καλή σας όρεξη!

 
  
  
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΑΣΤΟΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΣΤΟ ΤΑΨΙ 
Υλικά
1 κιλό μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο

1 κιλό σπανάκι

1 κρεμμύδι ξερό

2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 πράσο

1 φλιτζάνι του τσαγιού πελτέ ντομάτας

1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι κόκκινο και μαύρο.

 

Εκτέλεση

Σ’ ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο ψιλοκομμένα. Τα αφήνουμε να μαραθούν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι, τον πελτέ, το αλάτι και το πιπέρι. Αφού τα αφήσουμε να πάρουν μια βράση, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σ’ ένα ταψί στρώνουμε το σπανάκι και από πάνω βάζουμε το μπακαλιάρο.

Τα βάζουμε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου στους 200 βαθμούς.

Καλή σας όρεξη!

 
  
  
ΠΡΟΒΑΤΙΝΑ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
 

Υλικά

 

2 κιλά κρέας προβατίνας

Ύ του φλιτζανιού τσαγιού λάδι

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 πράσο από το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε

μόνο το άσπρο

Λίγα κλωνάρια μαϊντανό και δυόσμο

2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
ή 1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό ντομάτας.

½ του κιλού μακαρόνια ό,τι μέγεθος προτιμάτε

Αλάτι, πιπέρι κόκκινο και μαύρο.

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι, το κρέας κομμένο σε μερίδες, το κρεμμύδι και το πράσο ψιλοκομμένα και τα τσιγαρίζουμε.

Μετά ρίχνουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, τον πελτέ αραιωμένο με νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Όταν πάρουν όλα μαζί μια βράση, προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να σκεπαστεί το κρέας.

Το αφήνουμε να βράσει προσθέτοντας συνεχώς νερό. Η προβατίνα έχει σχετικά σκληρό κρέας και αργεί να βράσει.

‘Όταν το κρέας είναι έτοιμο και το νερό το σκεπάζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια σπασμένα.

Τώρα τα βράζουμε όλα μαζί για 15 λεπτά.

Το φαγητό αυτό τρώγεται ζεστό.

Καλή σας όρεξη!

 
  
  
ΤΡΑΧΑΝΑΣ
 

Υλικά

10 κιλά σιτάρι

5 κιλά γάλα

1 πιάτο αλεύρι

 

Εκτέλεση

Πλένουμε το σιτάρι και το αφήνουμε να στεγνώσει.

Μετά το καθαρίζουμε και το αλέθουμε
στο μύλο, χοντροκομμένο ή ψιλοκομμένο
ανάλογα με την προτίμησή σας.

Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη τον τραχανά μαζί με το ένα πιάτο αλεύρι. Μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς.

Αφού τα ανακατέψουμε καλά τον αφήνουμε να ‘ξεκουραστεί’ για μία ώρα περίπου.

Στη συνέχεια τον τρίβουμε καλά σε ένα κόσκινο με μεγάλες τρύπες (ντριμόνι) . Τέλος τον απλώνουμε σ’ ένα προστατευμένο μέρος να στεγνώσει ανακατεύοντάς τον κάθε μέρα.

Καλή σας όρεξη!

 
  
Επιμέλεια: Ελένη Σιάφη