Ημερολόγιο

Τετάρτη
20
Φεβρουαρίου
2019
Ανατ.: 08.12
Δύση: 19.05
Σελήνη
16 ημερών
Λέοντος Κατάνης, Αγάθωνος, Βησσαρίωνος
1857
Τερματίζεται η αγγλογαλλική κατοχή Αθηνών-Πειραιώς.
1913
Ο Ελληνικός Στρατός ενεργεί ευρεία επιθετική ενέργεια και κυκλώνει τα Ιωάννινα.
Οι Βούλγαροι επιτίθενται αιφνιδιαστικά κατά της Νιγρίτας.

Τουριστικός Οδηγός

Κοινοτικό Κατάστημα:  Χτίστηκε το 1956 από μαστόρους του χωριού. Το καλαίσθητο αυτό πέτρινο κτήριο στέγαζε παλιότερα τον Σταθμό της Αστυνομίας, το γραφείο της Κοινότητας και το Ταχυδρομείο.


Παλαιό Σχολείο - Λαογραφικό Μουσείο: Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας Μουσείολειτουργούσε ως διοικητήριο του τοπικού μπέη. Μετά την απελευθέρωση (1913) μετατράπηκε σε Σχολείο μέχρι το 1952. Τώρα μετατρέπεται σι Λαογραφικό Μουσείο, όπου θα εκτεθούν οι θησαυροί του λαϊκού μας πολιτισμού.

ΜουσείοΤο Ηρώο: Ανηγέρθη το 1956 από την Κοινότητα του χωριού ως φόρος τιμής προς τους Κερασοβίτες που έδωσαν το παρών σε κάθε κάλεσμα της πατρίδος.

Υδροηλεκτρικός Σταθμός: Κατασκευάστηκε το 2007 και είναι έργο ιδιωτικής επένδυσης. Είναι Ηλεκτρικός σταθμόςδυναμικότητας 2,5 Μw και κόστισε 4.6 εκατομμύρια ευρώ. Αν και μικρό έργο απαλλάσσει τη χώρα μας από 7.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Το χωριό από το έργο αυτό έχει έσοδα 25.000 ευρώ περίπου κάθε χρόνο.


Φυσικό περιβάλλον

ΣμόλικαςΣμόλικας: Είναι το δεύτερο σε
υψόμετρο Βουνό της Ελλάδος, μετά τον Όλυμπο με 2.637 μ. Το όνομα του μάλλον προέρχεται από τον μυθικό Μακεδόνα βασιλιά Λύγκο. Είναι ένα βουνό με πολλά νερά και πυκνή βλάστηση, από πεύκα, ρόμπολα και οξιές. Δρακόλιμνη: Κάτω από την κορυφή του Σμόλικα υπόρχει η Δρακόλιμνη. ΔρακόλιμνηΣτα νερά της κολυμπούν αλπικοί τρίτωνες (δρακάκια), στα οποία ίσως οφείλει το όνομα της. Κατά τη μυθολογία όμως εκεί ζούσε ένας δράκος, ο οποίος προστάτευε τον Πίνδο, γιο του Μακεδόνα,   τον  οποίο   ήθελαν   να σκοτώσουν τα αδέρφια του.

ΠοτάμιΠανίδα: Η πανίδα του Σμόλικα είναι πλούσια και περιλαμβάνει αρκούδες, λύκους, αγριόχοιρους, αγριόγιδα. αγριόγατες, αετούς, αλεπούδες. Ορειβατικό μονοπάτι: Η εξερεύνηση του Σμόλικα είναι εμπειρία μοναδική. Θα χρειαστείτε 4 ώρες μέχρι τη Δρακόλιμνη και μια ακόμη ώρα μέχρι την κορυφή του βουνού.
Ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ισάξια της Βάλιας Κάλντα είναι η περιοχή του Βαθύλακου. Αν αποφασίσετε να την επισκεφτείτε θα σας αποζημιώσει.

 

Αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής


Κόνιτσα

Η Μονή Στομίου: Ιδρύθηκε το 1774. Εδώ πέρασε τα πρώτα μοναστικά χρόνια ο πατέρας Παϊσιος. Η διαδρομή στη χαράδρα του Αώου κόβει την ανάσα στον επισκέπτη.
Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας: Χτίστηκε το 1870 από Πυρσογιαννίτες μαστόρους. Αποτελεί το εντυπωσιακότερο έργο αρχιτικτονικής στην περιοχή. Κόστισε 120.000 γρόσια, ποσό τεράστιο για την εποχή.
Το σαράι της Χάμκως, μητέρας του Αλή Πασά στην Πάνω Κόνιτσα.
Το μουσουλμανικό τζαμί του Σουλτάν Σουλεϊμάν (1637).
Το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς (1853) στην είσοδο του φαραγγιού του Βίκου. Εδώ το τοπίο με τα γαλαζοπράσινα νερά του Βοϊδομάτη είναι ανεπανάληπτο.
Τα ιαματικά λουτρά Καβασίλων: Είναι πλούσια σε άλατα θείου και είναι ιδανικά γα θεραπεία από ρευματοπάθεια και δερματίτιδες. Τα νερά έχουν σταθερή θερμοκρασία 32 βαθμούς Κελσίου. Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Ιαματικά ατμόλουτρα υπάρχουν και στο χωριό Αμάραντος.
Το εκτροφείο άγριων ζώων. Στο Μπουραζόνι μπορείτε να δείτε από κοντά αγριογούρουνα, ζαρκάδια, αγριοπρόβατα και ελάφια.

Μονή Παναγιάς Μολυβδοσκέπαστη: Χτίστηκε το 670 μ.Χ. από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κων/νο Πωγωνάτο και είναι το αρχαιότερο μοναστήρι στην Ήπειρο.

Ιωάννινα

Η πόλη πήρε το όνομα της από κάποιο μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι:

Το μαντείο της Δωδώνης
το κάστρο της πόλης με τα Μουσεία του. Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη.
Το σπήλαιο του Περάματος.
Το νησάκι της λίμνης.

Ήπειρος

Ήπειρος - Άπειρος χώρα. Κατά τον Όμηρο η απέραντη στεριά. Κατά τη Μυθολογία η Ήπειρος ήταν εγγονή του Κάδμου και της Αρμονίας. Κυνηγημένοι από τη Θήβα κατέφυγαν στην περιοχή
μας για να σωθούν. Η μικρή Ήπειρος πέθανε από την εξάντληση και προς τιμήν της έδωσαν το όνομα της στον τόπο αυτόν.

Γρεβενά

Σαμαρίνα: Απέχει από το χωριό 22 χλμ. και μόνο η διαδρομή με προσφάτως ασφαλτοστρωμένο δρόμο αξίζει πολλά. Αξιοθέατο της Σαμαρίνας είναι η κεντρική εκκλησία.
Χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας: Σε απόσταση 40 χλμ. από το χωριό βρίσκεσαι ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας με 18 πίστες. Ο δρόμος εκχιονίζεται καθ' όλη τη χειμερινή περίοδο.

προηγούμενη σελίδα