Ημερολόγιο

Τετάρτη
12
Δεκεμβρίου
2018
Ανατ.: 08.32
Δύση: 18.03
Σελήνη
5 ημερών
Σπυρίδωνος Τριμυθούντος, Αλεξάνδρου Ιεροσολύμων, Ιωάννου Ζιχνών
627
Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος συντρίβει στη Νινευί Μεσοποταμίας τον περσικό στρατό του Χοσρόη.
1803
Το ολοκαύτωμα στο Κούγκι όπου ο ιερομόναχος Σαμουήλ με 5 Σουλιώτες βάζει φωτιά στο βαρέλι με την πυρίτιδα και ανατινάσσονται στον αέρα.
1820
Οι Σουλιώτες επανέρχονται στην Πατρίδα τους, μετά από συμφωνία με τον Αλή Πασά, και μετέχουν στον πόλεμο μαζί του εναντίον του σουλτάνου.

Ορειβατικό Μονοπάτι

Από Αγία Παρασκευή θ’ αρχίσει η ανάβαση. Μετά από 2,5 ώρες πορεία φτάνουμε στη Δρακόλιμνη και στη συνέχεια μετά από 1,5 ώρα πεζοπορία φθάνουμε στη κορυφή Σμόλικας υψ. 2637 μ. Επιστροφή από την ίδια διαδρομή. Γενικά χαρακτηριστικά: Ο Σμόλικας το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, είναι μεγάλο ορεινό συγκρότημα Β.Α της Κόνιτσας. Ανήκει στη Βόρεια Πίνδο και γενικά είναι ομαλό βουνό, αποτελούμενο κυρίως από μεγάλα δάση από οξιές, βελανιδιές και ρόμπολα. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι πολλές κορυφές οι οποίες έχουν υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα, καθώς και η πλούσια φύση του που αποτελεί βιότοπο για πολλά και σπάνια είδη πανίδας. Υπάρχουν δε δύο άγριες και παρθένες περιοχές: Της «Βάλια Κίρνα» (στα βλάχικα σημαίνει καταραμένη κοιλάδα) και του «Βαθύλακκου» που καταλήγει στο χωριό Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) ενός πολύ όμορφου χωριού στα 960 μέτρα που έχει διατηρήσει τον πληθυσμό του, πράγμα πολύ σπάνιο για τη περιοχή της Πίνδου.


 
 
 

 

 

Η χλωρίδα επίσης του Σμόλικα είναι από τις πιο πλούσιες των Ελληνικών βουνών και περιλαμβάνει σπάνια φυτά των Άλπεων , των βουνών της Βαλκανικής και της   Αλβανίας, όπως και πολλά ενδημικά.To Σμόλικα Βόρεια τον χωρίζει από το
όρος Γράμμος ο ποταμός Σαραντάπορος (παραπόταμος του Αώου), στα ΒΑ χωρίζεται από το όρος Βοΐο με το «Ζουζουλιώτικο» ρέμα και με το ρέμα
Παλιομάγερο. Στα ΝΔ ένας χαμηλός αυχένας χωρίζει το Σμόλικα από το βουνό
Τραπεζίτσα, που βρίσκεται πάνω από την Κόνιτσα, ενώ στα Ν χωρίζεται από την Γκαμήλα με τον Αώο ποταμό, και τέλος στα Α τον χωρίζει από τον σχηματισμό της Βασιλίτσας, το ρέμα της Σαμαρίνας. Ο Σμόλικας τροφοδοτεί ακόμη με τα νερά του τους ποταμούς Σαραντάπορο, Αώο, και Αλιάκμονα. Εχει μια μοναδική λίμνη, την περίφημη αλπική πασίγνωστη και μαγευτική ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ, που είναι από τις ελάχιστες λίμνες των Ελληνικών βουνών. Βρίσκεται στα Δυτικά της ψηλότερης κορυφής σε υψόμετρο γύρω στα 2150μ και έχει διάμετρο γύρω στα 100 μέτρα . Το βάθος της δεν έχει έως τώρα μετρηθεί.

 
Επιστροφή